Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog
16 mars 2010 2 16 /03 /mars /2010 15:05
Am primit un mesaj de la Radu Cerghizan - turdeanul trăitor în Germania, dar, cu sufletul tot pe-aici:
Trimit - pentru publicare in blogul "Zamfir de Turda" - o poza veche, din anul 1900, care arata partea vestica a Pietii Republicii, asa cum arata pe vremuri, inainte de construirea Palatului Finantelor (Piata Republicii nr.15).Pe poza am adaugat numerele actuale ale imobilelor, pentru comparare si recunoastere mai usoara.
Piata-Republicii-in-20dec1900det.jpgCateva remarci suplimentare:
- cladirea nr. 12 nu mai exista (a fost inlocuita cu o alta cladire, tot cu etaj).
- cladirea nr. 13 (in care in anii 40-50 ai secolului al XX-lea exista renumita cofetarie a vienezului Otto Steper) exista si in prezent. Recent, in interiorul incintei sale s-a amenajat magazinul modern BILLA.
- cladirea nr. 14 nu mai exista. Aceasta a fost casa baronului Wesselenyi, respectiv casa în care s-a născut scriitorul Josika Miklos. Pe locul ei exista in prezent o cladire cu etaj.
- cladirile nr. 15 nu mai exista. Pe locul acestora s-a cladit intre anii 1901-1902 Palatul Finantelor in stil Secession.Piata-Republicii-in-20dec1900.jpgAm îndeplinit dorinţa concetăţeanului nostru, cu mare plăcere. Adaug doar ... o imagine realizată astăzi, a aceluiaşi front de clădiri. Sunt câteva diferenţe:
Piata-Republicii-in-16mar2010.jpg

Partager cet article

Repost 0

commentaires

pageRank

Display Pagerank

A La Recherche De L'article

The Friend I need, it's my Friend indeed

If you find my work useful, if you want to encourage me to continue, you can do it by donating

Archives