Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog
17 février 2010 3 17 /02 /février /2010 00:49
Situat în centrul Transilvaniei, oraşul Turda şi-a adus o bogată contribuţie la dezvoltarea culturii din acest teritoriu. Evoluţia oraşului este strâns legată de istoria Transilvaniei, care a fost şi este centrul vieţii culturale româneşti, şi care a dat neamului românesc, în sec. al XV-lea şi al XVI-lea, 18-carte2-3.jpgînceputurile literaturii şi temelia limbii literare.
18-carte2-2.jpgViaţa cultural-artistică a Turzii s-a manifestat de timpuriu, între cele mai vechi manuscrise latine din Transilvania păstrându-se lucrarea Breviarum Transilvanicum, copiată la 1641, într-o aleasă scriere ornată, de către Nicolae de Thorda.
Deoarece primele lăcaşuri de cultură au fost bisericile şi mănăstirile, printre învăţători şi preoţi erau unii adevăraţi artişti: caligrafi, miniaturişti şi pictori de biserici.
Literatura românească din Transilvania era reprezentată în general prin povestiri religioase numite apocrife, care s-au păstrat în popor prin tradiţie orală, scriindu-se abia prin secolele XV-XVI. Ele aveau mare trecere în rândul populaţiei de la ţară şi deşi biserica le combătea ca fiind false şi periculoase pentru adevărata credinţă a unui creştin, tot preoţii au fost cei care au început să le copieze după tradiţia orală românească, sau le-au tradus în româneşte de pe nişte copii slavone. Manuscrisele fiind pe o hârtie calitativ inferioară şi des întrebuinţate, s-au păstrat numai câteva.Cel dintâi cunoscut, numit "Codicele sturdzan" a fost copiat de popa Grigorie din satul Măhaciu de lângă Turda, pe la 1600.

Dacă ce aţi citit până aici vă incită şi vreţi să aflaţi mai multe, accesaţi articolul CONTRIBUŢII ALE ASTREI LA DEZVOLTAREA CULTURII ORASULUI TURDA scris de Nicolina Buzle.

Mulţumesc "bibliotecarei - responsabile", Nicolina Halgaş, de la biblioteca municipală turdeană, care, din poziţia de redactor şef adj. al revistei BiblioReva BCU Cluj Napoca, mi-a comunicat telefonic acordul pentru preluarea materialului.

Partager cet article

Repost 0

commentaires

pageRank

Display Pagerank

A La Recherche De L'article

The Friend I need, it's my Friend indeed

If you find my work useful, if you want to encourage me to continue, you can do it by donating

Archives