Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
29 août 2012 3 29 /08 /août /2012 20:45

isct-DSC06420-copie-1.JPGCombinatul de la Campia Turzii, vechi de 92 de ani

Inainte de Mechel, combinatul din Campia Turzii se numea Industria Sarmei si constructia sa a inceput in anul 1920. Industria Sarmei Campia Turzii era destinata producerii de sarma si cuie din zona Transilvaniei, unde nu exista o intreprindere similara.

La inceput a fost pusa in functiune tragatoria de otel moale si fabrica de cuie (1921), iar apoi in anul 1922 a fost pus in functiune laminorul de sarma, primul de acest fel din Romania, potrivit informatiilor de pe site-ul Institulului de Memorie Culturala.

Profilul de productie al intreprinderii a fost largit an de an prin dotari cu utilaje ce au asigurat noi sortimente cerute de piata: otel moale, sarme subtiri pana la 0,5 mm, cuie speciale si sarma de cupru (1924), otel balot (1925), arcuri de mobila (1926). Tot in 1926 se pune in functiune sectia de zincare a sarmelor si a sarmelor ghimpate.

isct DSC06413In anul 1928 incepe instalarea otelariei, tragatoria de otel tare, se mareste sectia de zincare si se construieste o centrala termoelectrica. Potrivit sursei citate, au urmat o serie de noi investitii (dezvoltarea tragatoriei de otel tare, asimilarea fabricatiei cuielor albastre si spintecate), au fost construite o serie de sectii noi (turnatoria si tragatoria de metale neferoase, fabrica de cabluri elecrice, cositoria de sarma, zincatorul, fabrica de electrozi) iar altele au fost dezvoltate (tragatoria de sarma si fabrica de cuie). Ca urmare, gama produselor uzinei este completata cu sarme de cupru, alama si bronz, sarme de cusut, fier profilat, cabluri electrice, electrozi pentru sudura electrica.

isct DSC06409In anul 1941 s-a pus in functiune o instalatie de producere a cuprului electrolitic (pentru fabricarea cablurilor electrice), iar in anul 1948, intreprinderea este nationalizata, ea crescandu-si capacitatea prin consruirea de noi obiective si modernizarea celor existente.

"Privind in urma la ceea ce a fost "Industria Sarmei", un combinat integrat, intre primele mari producatoare de otel din Romania si ce este acum, o mica intreprindere, avand in componenta doar un laminor si cateva tragatorii, putem concluziona cat de reusita si de transparenta a fost privatizarea combinatului din Campia Turzii", considera liderul Sindicatului "Industria Sarmei" Campia Turzii, Ioan Pascu.

 

Mai multe despre previzibilul colaps al combinatului, găsiţi în articolul de unde am preluat şi schiţa istorică de mai sus.

Partager cet article
Repost0

commentaires