Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog
13 janvier 2010 3 13 /01 /janvier /2010 17:52
Despre istoria oraşului nostru, TURDA, se mai ştie ceva. O localitate de-a dacilor, un castru roman în apropiere, care aduce oraşului beneficiile ridicării noului oraş, Potaissa, la rang de colonia. O oarecare decădere după retragerea aureliană. Un nou start consemnat la 1075 printr-un document legat de exploatarea sării. O cetate medievală, cu evenimente marcante care s-au desfăşurat aici. Epoca modernă şi, acum, contemporaneitatea.
De unde-i vine numele actual?
Ce înseamnă, etimologic, TURDA?
O sugestie extravagantă, nesusţinută de vreo dovadă, vorbeşte despre TUR DAVA (cetate dacă). Mai ales că, în apropiere avem râul Tur şi localitatea TURENI.
Numele TURDA, ca nume atribuit oamenilor, este foarte frecvent în Maramureş exponentul cel mai cunoscut fiind Gheorghe TURDA. Şi pe-acolo este un râu cu numele TUR.
Nu vreau să tai nodul gordian al aceste dileme. Doar, vreau să vă prezint nişte opinii, pe care le-am găsit pe net:
http://raveda.wordpress.com/2010/01/11/aries
http://raveda.wordpress.com/2009/11/30/durgau
http://raveda.wordpress.com/2009/11/30/durga

Apoi, ca să nu fiu mai ocoş decât sunt, am cerut părerea unei alte persoane, atât pentru că se ocupăde istoria oraşului, cât şi pentru are ceva cunoştinţe şi în materie de cultură indiană. Este vorba de Dana DEAC, care mi-a răspuns:
S-a scris foarte mult despre asa-zisele mistere ale dacilor, mai ales dupa 1989 si Pavel Corut a facut apologia unor lucruri in aceasta directie. Banuiesc ca stii despre Kogaion si faptul ca se spune ca vechea Dacie era un loc sfant. Ce e cert insa e ca nu s-a descoperit un document scris despre stiinta sacra a dacilor si se fac "speculatii". Eu nu pot spune daca acestea sunt sau nu adevarate, tocmai pentru ca nu am agsit unde sa ma documentez.
Cat despre denumirile (de pe acest blog) care ne duc cu gandul la denumiri sacre cu origini indiene, am mai auzit, asa cum am auzit si altele despre Cheile Turzii, locul unde dacii si-ar fi ingropat comoara. Ce pot spune e ca pare interesant, dar nu stiu cat de veridic e. Daca mi se spune Dana, nu inseamna ca sunt o danaida, daca intelegi ce vreau sa spun ... Ca sa fie asa mai e nevoie sa fie si demonstrat.
Al cui e blogul, totusi? Vad ca merge mult in directia promovarii misterelor dacilor. Uneori chiar fortat. Se vede ca persoana nu e documentata de la o prima mana. Am postat un comentariu la topicul "Liniste" de exemplu, unde este mentionata mantra OM (transcrierea  corecta este insa AUM).

Nu ştiu al cui este blogul.
Aşa cum spune şi Dana, dincolo de frumuseţea poveştii, în istorie, este nevoie şi de susţinerea documentelor.
Ştie cineva altceva despre TURDA? De unde-i vine numele?
În jud. Hunedoara există un sat TURDAŞ, iar, lângă Babadag există un sat care se numeşte ... TURDA! În Banatul sârbesc există localitatea TORDA (transcrierea maghiară a toponimicului TURDA!).

Partager cet article

Repost 0

commentaires

Sorin 12/09/2016 17:52

Constantinescu propune în dicționarul său onomastic un latinesc *turdă < lat.turdus (=sturdz) și sl. tvrъdъ "tare, tărie" < tvъrdina „întăritură, fortăreaţă, cetate”.(semantism similar sl.krepost)
Pentru NP Turda avem un sufix posesiv balto-slavic (-a, -ea), foarte mult uzitat în limba veche: Boca, Moga, Manea, Bar(e)a, Mara(?), Florea, etc.
Probabil că mai sunt și alte limbi care puteau să ne dea numele ăsta, dar până acum eu n-am auzit una rațională și bine documentată.
Hidronimele cu tema *tur sunt un pic mai interesante. Dacă am putea face o delimitare între numirile slavice (tur- bour) și cele dacice (*tūras =rapid; gr.Tyras) ar fi ceva. Nistrul era un râu destul de rapid în evul medieval și avea și o deltă la vărsare, chestiuni cunoscute geografilor și istoricilor.
În albaneză au moștenim un verb turrem (a se grăbi, a fugi; a ataca, a lua cu asalt) https://en.wiktionary.org/wiki/turrem
turrë – „pounce, rampage, inrush, pile, flounce, heap”, „turr” (inrush- năvală), turrë „heap, pile, roll”
din proto-IE: *(s)twer[e]-, *(s)trē- „ to move quickly, to hurry; revolve” (a se turduluca?)
În aromână "a (se) turi, (se tureaște- se toarnă)" = a (se) arunca/a azvârli; a se repezi; a turna. Th.Capidan pag.209: http://www.unibuc.ro/CLASSICA/megleno2/frazeologie4.pdf
Exemple:
„Si turi pri tufeac.”(Se repezi la pușcă)
„Un lucru niănmirusit, cari la tureaști” (un lucru care a-nceput să miroasă, cine îl azvârle)

În română ar trebui să avem verbul derotacizat "a o tuli" sau adj. târtăriță (repede), dar sunt complet nesigure și dificil de conectat cu exemplele de mai sus.
„În Suc. "a se asturca" = a se arunca, a se răpezi, a se avînta.(var. astroc, astroacă, să astroace, astruc și astrup.) https://dexonline.ro/definitie/astrupa
*(s)twer[e]-, *(s)trwē- „ to move quickly, hurry)

Termenii slavici vin din radicalul IE: *twerǝ- "to keep, to hold, to fence". > lit. tvirtovė "fortăreață", sb.-cr. tvrđava "idem".
Un tracolog bulgar (Duridanov) a reconstruit un tracism sudic care ar explica poate în limba locului (dacică) distrugerea așezării de la Potaissa/Patavissa, dar nu poate acoperi toate dezvoltările sale, nici numele personale (NP): *thurd- ” ‘to crash, to collapse’ [Old-HighGerman sturzen, German stürzen ‘to overthrow, to fall’] ” http://groznijat.tripod.com/thrac/thrac_5.html

Personal eu cred că Turda este un adjectiv construit cu sufixul -d (ex: lat.validus; dacic saldo-(saldensis)/lat.solidus; sl.vladă/vladnic/vlădică, etc.) . Ar trebui să fie pe undeva într-o monografie, o cazanie, un dicționar sau în atlasele scoase de Academia Română vreo explicație simplă.

zamfirpop 12/09/2016 20:13

Mulţumesc.

Adunaica 14/04/2015 12:41

Cu dacii e foarte bun subiectul dar stay away from Pavel Corut, securistul ala obraznic...
Cu turcii e si el bun subiectul - dacii nu sunt ceva "separat" de alte popoare, ci mai mult o filosofie care se regaseste la toate popoarele, inclusiv la turci. Altfel nu s-ar explica de ce turcii au statui de daci la ei in tara (Muntele Dag). Deci normal ca vor fi coincidente intre nume care vin din limbi diferite. Asta cu "dovezile" e foarte tricky pentru ca mai intai trebuie sa avem o idee clara despre CE anume vrem sa dovedim. Rasismul este o doctrina nestiintifica si pernicioasa deci nu il vom putea "dovedi" niciodata. Asta nu inseamna ca el nu exista. "Aryan" este un concept foarte gresit interpretat care se bazeaza pe ideea ca cei cu Identitate Duala erau niste sclavi sau "jumatati de om".
Vezi Turin Turambar, pe mai departe. ;)

Adunaica 14/04/2015 12:45

"Pe ideea gresita" am vrut sa spun

B.Miklós 09/01/2011 22:57


Nu pot fi neglijate explicatiile unguresti care par mult mai "sustenabile", decit originea dacica. Conform acestora, numele Torda/Turda este un nume de persoana de origine turca.
Sunt foarte multe nume de orinie turca la primii maghiari si mai ales la dinastiile conducatoare. Mai mult, exista mai multe nume inrudite cu Turda in maghiara: Tordas (vezi Turdas) sau Tardos -
toate acestea destul de raspindite in arealul lingvistic maghiar si ca nume de familie. Localitati cu denumirea Torda mai exista in Banatul Torontalului dar si in Ungaria estica, si in vechea
Ungaria de Nord (judetul Gömör - azi Slovacia). Mai sint si piriuri care poarta aceasta denumire.
Originea turcica, cred, este si explicatia denumirii satului de linga Babadag.
Cu denumirea Tur (Tureni) stam cam tot asa: foarte multe ape curgatoare au aceasta denumire in Ungaria, precum si localitati ca Tur-keve, Túrterebes sau Mező-túr.
Astfel, ipoteza Turi-dava nu prea pare verosimila. (Apropo, o veche localitate dacica in locul/zona Turdei parca avea un nume complet diferit: Dierna..)


zamfirpop 11/05/2016 23:41

Da, dragă!

Adunaica 14/04/2015 12:52

Ok, de acord (nu e niciun Turi-dava) - dar si turcii cine sunt? Nu sunt cumva tot din Lost Tribes care sunt Arii la randul lor? Aici nu ne referim la dacii de acum 2000 de ani, ci la ce se intampla acum 8000... Turcii sunt din acelasi popor - care se tot plimba prin lume si se reintoarce uneori acasa. Faptul ca e "apa curgatoare" deja leaga numele de Ramania (Ramanitii). Sau e cumva prea ciudat sa sugeram ca toti oamenii sunt frati? Suntem prea programati sa vedem lucrurile alftel decat prin prisma razboiului si violentei, ca niste conexiuni mai "feminine" sunt "out of the question"? (Apropo de sustenabilitate.... Earth Geea etc)

zamfirpop 09/01/2011 23:24Comentatorule, eşti binevenit. Chiar dacă vreo 80% din informaţii le cunoaşteam, apreciez intenţia de a ne ajuta la clarificarea răspunsului la întrebarea: de unde vine numele oraşului nostru.


Eram prin clasa a V-a când am fost prin Oaş şi am aflat de râul Tur. Apoi, am aflat de satul de lângă Babadag, vreo doi ani mai târziu. De-aceea, mi-a fost greu să cred construcţia Tur-Dava.


Va trebui să aflu ce înseamnă în limba turcă "turda", pentru că de multe ori, la căutări pe internet primesc rezultate în turcă la căutarea pentru Turda.


Repet: mulţumesc pentru informaţii şi te mai aştept!


 Daurel 27/02/2010 16:59


Si la mine in zona Satmarului este un loc numit DURGAU; mi se pare plauzibil cu tunetele


zamfirpop 27/02/2010 20:24


Te rog să vorbeşti respectuos! Se spune: la NOI în zona Sătmarului - pentru că eu m-am născut în Casa Albă, din centrul celui mai mare sat din România, singurul cu peste o sută de mii de
locuitori!
Mulţumesc pentru informaţia adăugată!


Ileana 06/02/2010 21:14


Ar fi posibil ca, numele orasului Turda sa fie de origine germana, deoarece TOR tradus inseamna si... *POARTA*, iar cuvantul DA tradus inseamna *AICI* Deci,aici este o poarta de intrare spre o alta
zona...Turda s-a numit candva ...si Torda.


zamfirpop 09/02/2010 15:32


Fără documente de susţinere, orice supoziţie rămâne în câmpul posibilului.


pageRank

Display Pagerank

A La Recherche De L'article

The Friend I need, it's my Friend indeed

If you find my work useful, if you want to encourage me to continue, you can do it by donating

Archives