Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog
17 août 2010 2 17 /08 /août /2010 20:17

Toate popoarele au ca patron un sfânt. Irlandezii îl au pe Patrick al lor şi-i sărbătoresc ziua mai ceva ca o Zi naţională a irlanedzilor de oriunde. Ungurii au făcut Sărbătoare naţională din ziua Sfântului Ştefan. Noi? Un popor care are doi taţi, Decebal şi Traian - nu un tată şi o mamă, ca oricare alţii! - trebuia să aibă o sfântă ca patron. O avem pe ... Sancta stupiditas! Şi o venerăm cu asiduitate! Turdenii sunt români, deci, avem acelaşi patron ca şi poporul român, chinuit de (r)evoluţiile sinuoase din secolul vitezei. Dovezi? La tot pasul!

Modernizăm centrul oraşului Cel puţin, aşa ni s-a spus. Nu am avut acces nici măcar la schiţe, ca să ştim ce ni se face. La un moment dat, găsisem un şefuleţ cu un cearceaf - schiţa de ansamblu a centrului, dar, nu putea să mi-o arate fără aprobarea şefului de deasupra lui. Că, vezi, Doamne, este o schiţă secretă! Şeful, era la o masă de la un restaurant, cu alţi şefi, de unde dirija lucrările (prin telecomandă, printre fripturi!), ... nu a aprobat buna intenţie a şefuleţului. Că, vezi, Doamne, este un plan despre o lucrare militară, secretă! În lunile de când se tot modernizează centrul (două, ne spusese Primarele, înainte de începerea lucrărilor!), am tot încercat să decelez intenţiile, forma finală a "modernizării" ... secrete a centrului oraşului, în care sunt Cetăţean, sunt Plătitor de impozite ... din care se fac aceste lucrări! Astăzi, era să leşin, de mai multe ori, chiar. Şi, nicidecum din cauza caniculei! Să o luăm pe rând:

Se face peron de acces la teatru! Adică se elimină absurditatea creată prin sensul giratoriu ornat cu bideul cu gâşte?  În sfârşit, le-a venit mintea la cap! - mi-am spus, în barbă! M-am bucurat când am văzut că, dinspre centru, pe lângă Fieru', pe lângă Biserica catolică, se betonează o bretea, un fir de circulaţie, venind dinspre Coşbuc spre a trece prin faţa Teatrului.

Peron de patru metri? Dar, breteaua se depărtează de intrarea la Teatru! Ajungând ca în dreptul uşii să avem un trotuar de vreo patru metri. Copertina are doar unu'! Se va face o copertină prelungită până la bordură? Ca la orice bordel/hotel de lux din Londra? Se strică tot aspectul clădirii. De patrimoniu, cică!

Respect faţă de monumente Printre mai multele principii de bun simţ, pe care le-am pierdut, este şi respectul faţă de monumente. Fântâna "scăpată" din pixul unui arhitect, undeva în zona Teatrului, are nişte lebede şi nişte broaşte. Jocul jeturilor de apă şi, musai!, şi al jeturilor de lumină, au făcut, din frumoasa fântână de altădată, un superkitsch monstruos.

Pe placul oricărui devorator de manele! Dincolo de scenele în care "discriminaţii" se mai spală pe-acolo, acum, nici PET-urile nu se mai aruncă la gunoi (că, în containerul de colectare selectivă, nici vorbă!), ci, ... înfrumuseţează fântâna arteziană.

Stâlpul a dispărut! Trăiască stâlpul!

Ca-n celebra butadă cu regele, stâlpul oribil, cu maldăre de sârme, ce strica tot aspectul faţadei Teatrului, a dispărut.

Dar ...

... tocmai se montează un altul!

 

Iată şi alte imagini cu Turda:

Catedrala şi Vulturul din faţa Catedralei În numele Sfintei căreia ne închinăm cu osârdie, cu râvnă demnă de o cauză mai valoroasă: Sancta stupiditas!

Iartă-i, Doamne, pe toţi cei care au contribuit la aceste blasfemii arhitectonice:
demnitarii ce compun aiuritorităţile locale, cei pârâţi ca arhitecţi, specialişti, ...,
pe toţi cei care au transformat vechea Salină într-un Disneyland subteran,
pe toţi cei care au răpit pensionarilor lacurile sărate (transformându-le într-un ştrand de lux, inaccesibil celor bolnavi), ca să mulgă bani pentru ... transformarea centrului într-un altar!
Închinat sfintei noastre patroane!

Partager cet article

Repost 0

commentaires

pageRank

Display Pagerank

A La Recherche De L'article

The Friend I need, it's my Friend indeed

If you find my work useful, if you want to encourage me to continue, you can do it by donating

Archives