Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog
17 mars 2010 3 17 /03 /mars /2010 12:35
Prin vechimea sa, prin prezenţa urmelor vechi la fiecare pas, oraşul bimilenar este - sau ar trebui ori ar putea să fie - un muzeu vivant.
Muzeul, ca instituţie, există, dar, lipseşte de mai bine de un deceniu din lista obiectivelor care pot fi vizitate. Din motive de mult prea îndelungă reparare, modernizare şi reabilitare a clădirii. Nu intru în detalii, ci, vă invit să vizitaţi Muzeul din Turda! Virtual!
O pagină web care nu prea poate suplini o vizită reală într-un muzeu palpabuil.
Totuşi, vă ofer spre "degustare" o picătură:

m-mars.jpg"Exponatul virtual al lunii"

Muzeul de Istorie Turda
MARS
   
Bronz. Dimensiuni: înălţimea 23 cm, lăţimea 14,2 cm;
    Locul descoperirii: Potaissa (Turda), str. Romană;
    Starea de conservare este foarte bună.
    Statueta îl înfăţişează pe zeul războiului, Mars, într-o poziţie atletică, gata să arunce suliţa. Personajul nud stă pe vârful picioarelor, centrul de greutate fiind plasat pe piciorul drept întins, celalalt este relaxat. Capul, întors uşor spre stânga, are privirea înainte. Faţa, încadrată de bucle mărunte, este marcată de ochii mari, nasul drept, gura mică cu buzele uşor întredeschise. Pe cap poartă un coif corintic cu panaj bogat ornamentat pe ambele feţe, susţinut de un sfinx în poziţie ghemuită. Zeul are braţul drept ridicat, în pumnul strâns ţinea, probabil o suliţă, astăzi pierdută. Braţul stâng este întins înainte pentru a menţine echilibrul corpului.
    Statueta a fost adusă la Potaissa dintr-unul din marile centre ale lumii romane în prima jumătate a secolului II d.Hr.

     Ana Cătinaş, în Antique Bronzes in Romania. An exhibition occasioned by The 16th International Congress of Antique Bronzes,Bucharest, 26-31 May 2003(ed. by Liviu Petculescu), Bucharest, 2003, p. 97.

Partager cet article

Repost 0

commentaires

pageRank

Display Pagerank

A La Recherche De L'article

The Friend I need, it's my Friend indeed

If you find my work useful, if you want to encourage me to continue, you can do it by donating

Archives