Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
23 avril 2013 2 23 /04 /avril /2013 16:42

Scriam, cu vreo trei ani în urmă:

 

Poate că lui Radu Cerghizan i s-ar potrivi mai bine sintagma Radu de Turda decât cea pe care o folosesc eu ca titlu al acestui blog, Zamfir de Turda. Pentru că turdeanul trăitor departe este un neostoit căutător, mai nou prin arhivele internetului, după informaţii şi imagini despre Tuirda de altă-dată.

De curând, Omul acesta ne-a bombardat cu bloguri despre oraşul nostru. Singur sau în colaborare cu turdeanca de-aici, Ana Maria Catalina.

Judecaţi şi voi, accesând blogul https://imaginivechi.wordpress.com/

 

 

Mai primesc ;=și alte semnale despre informaţii publicate mai demult:

Ti-am citit/ vazut stradaniile de afla locul vechii manastiri a Petridului. Mi-am descarcat harta Josephina (e voie?), de care nu stiam.

MANASTIREA. Erasmus Nyarady (sau Nyarady Erasmus Gyula) a publicat in 1937, la Cluj, o monografie a Cheilor Turzii in maghiara si in romana. In anul urmator, 1938, a publicat o editie prescurtata, tot in maghiara si in romana. Inafara de editia mare in limba romana, toate celelalte trei se gasesc la Biblioteca Centrala Universitara din Cluj. Informatiile despre manastire se afla dupa cum urmeaza:

118865 Nyarady Erasmus Gyula, "Torda Hasadek", Cluj, 1937, pp. 80, 85.

303907 Nyarady Erasmus Gyula, "Torda Hasadek", Cluj, 1938, p. 30.

294095 Bartha, Al., Nyarady E. J., "Cheia Turzii", Cluj, 1938, pp. 31-32.

Textele despre manastire ale celor trei carti nu coincid. Editia prescurtata in romana are si o imagine a manastirii si spune ca manastirea nu mai exista, dar ca pe locul ei e o bisericuta. Si ca aceasta se afla cam la un kilometru sud de Capul Cheii, pe coama dealului.

Pot sa iti spun ca din august 2010 pe locul altarului bisericii manastirii s-a ridicat o troita de lemn de catre familia Mircea, sfintita de episcopii Serafim si Vasile la 4 august.

IZVORUL POPII. Singurul loc unde am gasit scris despre Izvorul Popii este

Mihai Vasile, Mircea Barbelian, "Turism si alpinism in Cheile Turzii", Ed, Sport-Turism, Bucuresti, 1986, p. 89 si harta. Nu e foarte aproape de manastire. 

Daca vrei, pot sa iti explic cum se ajunge la manastire si la izvor. Sau, mai bine, putem merge impreuna. Ne ia o jumatate de zi. Acum vin cateva zile ploioase. Dupa aceea (lincepand cu sfarsitul saptamanii urmatoare) e iar vreme buna.

 

Partager cet article
Repost0

commentaires