Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog
2 avril 2010 5 02 /04 /avril /2010 19:57

Indiferent de ce naţie eşti, de ce religie, ori orice alt considerent,

Să ai SĂRBĂTORI FERICITE!!!

 

Unul dintre concetăţenii noştri de departe, Radu Cerghizan - din Germania, ne ajută să înţelegem:

Cum se stabileşte data Sărbătorii Pascale?

Daca Pastele a fost serbat inca de la inceput de toata lumea crestina, au existat, totusi, in biserica veche mari diferente regionale in ceea ce priveste data sarbatoririi. Aceste diferente cu privire la data serbarii Pastelor au dat nastere la serioase discutii si controverse.

Din aceasta cauza, o prima uniformizare a datei serbarii Pastelor s-a incercat sa se introduca in toata lumea crestina la Conciliul I Ecumenic din Niceea (325 d.C.). Organizatorii acestui conciliu au adoptat practica cea mai generala, bazata pe calculul datei Pastelor la Alexandria, care se reducea la urmatoarele norme:

1. Pastele se va serba totdeauna duminica.

2. Aceasta duminica va fi cea imediat urmatoare lunii pline de dupa echinoctiul de primavara (pentru ca asa calculau si evreii data Pastelui lor, de care era legata data Pastelor crestine).

3. Când 14 Nisan (sau prima luna plina de dupa echinoctiul de primavara) cade duminica, Pastele va fi serbat in duminica urmatoare, pentru a nu se serba odata cu Pastele evreilor, dar nici inaintea acestuia.

Conciliul de la Niceea a mai stabilit ca data Pastelor din fiecare an va fi calculata din vreme de catre Patriarhia din Alexandria (unde stiinta astronomiei era in floare), iar aceasta o va comunica, la timp, si celorlalte Biserici crestine.

Din pricina echinoctiului de primavara, care nu era fixat pretutindeni la aceeasi data, si din pricina imperfectiunilor fatale legate de calculul astronomic al vechiului calendar iulian, nici dupa Conciliul din Niceea n-au incetat deosebirile intre diferitele regiuni ale lumii crestine in ceea ce priveste data serbarii Pastelor.

Partager cet article

Repost 0

commentaires

pageRank

Display Pagerank

A La Recherche De L'article

The Friend I need, it's my Friend indeed

If you find my work useful, if you want to encourage me to continue, you can do it by donating

Archives