Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
7 février 2013 4 07 /02 /février /2013 20:08

M-a contactat Părintele Gotea, Preot Paroh la Catedrala Turda, pentru a-mi arăta acte din istoria bisericii.

 

Biserica Ortodoxă a cumpărat terenul (“288 stingini” pentru “5205 lei”) de la Primăria Turda, cu o clauză ce prevedea retrocedarea terenului, dacă se renunţă la ridicarea bisericii. Actul – întocmit la “20 Novembre 1920″ – îi are, printre semnatari, pe Primarul Juliu Genţiu şi pe Protopopul şi Parohul local Jovian Murăşan şi terenul a fost întăbulat la 28 aprilie 1921. După punerea pietrei de temelie.

Demersul Părintelui Gotea vine pe fondul existenţei pe internet a unor afirmaţii, conform cărora, “Biserica Greco-Catolică ar fi donat terenul respectiv”. Din actul prezentat în imaginea alăturată, respectiva afirmaţie se dovedeşte a fi neconformă cu adevărul.

 

 

Vă prezint cele patru pagini ale actului de vânzare-cumpărare a terenului pe care se află Catedrala din Turda:

 

terenul-cat-1.jpgterenul-cat-2.jpgterenul-cat-3.jpgterenul-cat-4.jpgDocumentele merită a fi studiate în detaliu, drept care au fost copiate în mai multe exemplare, care urmează a fi remise celor în măsură să le valorifice din punct de vedere istoric. Mie mi-a fost rezervată onoarea şi plăcerea de le face cunoscute.

Partager cet article
Repost0

commentaires

M
Îmi vine greu să cred că te-a contactat pe tine, înaintea jurnaliştilor.<br /> Documentul este de mare valoare şi vine să clarifice o dispută.
Répondre
Z
<br /> <br /> # Mircea Rusu: În postare, am precizat că ne cunoaştem de peste trei decenii ... Poate, "bănuia" că este mai eficient aşa.<br /> <br /> <br /> <br />