Raţiu este un nume de familie destul de răspândit prin Turda. Ion este un prenume de-a dreptul comun. Deci, sunt mai mulţi Ion Raţiu pe la noi. Vă prezint trei purtători ai acestul nume. În ordine cronologică.
Memorandistul Dr. Ioan Raţiu (1828-1902)
În lupta pentru emanciparea românilor din Ardeal, memorandumul de la 1892 a fost un moment de răscruce.
Dr. Ioan Raţiu, ca preşedinte al Comitetul Adunării generale a reprezentanţilor alegătorilor români din Transilvania şi Ungaria ales pentru redactarea memorandului, a fost condamnat la închisoare, împreună cu alţi tovarăşi. Vor fi graţiaţi, în 1895, de împăratul Franz Joseph "ca urmare a presiunii imense la care era supus din partea opiniei publice, dar şi datorită intervenţiei diplomatice a regelui Carol I pe lângă Curtea de la Viena".
"Existența unui popor nu se discută, ci se afirmă" - sunt cuvintele memorandistului, gravate pe soclul statuii, dezvelită în 9 iunie 1030, la Turda.
Deputatul Ion Raţiu (1917-2000)
Un alt Ion Raţiu a rămas în istoria postdecembristă ca "deputatul cu papion". Revenit în ţară după revoluţie,
Ion Raţiu a încercat să aducă elemente de viaţă democratică, în parlament şi în societatea românească.
Ion Rațiu a murit la Londra, iar conform dorinței sale, trupul neînsuflețit a fost dus la Turda, spre a fi înmormântat în orașul natal. Ion Rațiu a fost îngropat în cimitirul central din Turda.
Colecţionarul Ion Raţiu
În zilele noastre, un alt Ion Raţiu a fost premiat pentru contribuţia în Eu şi monumentele oraşului meu, proiectul de armonizare a protejării monumentelor istorice cu avântul dezvoltării urbane
În casa sa de pe str. Salinelor, Ion Raţiu a adunat sute de mărturii etnografice şi istorice.
Trei "Ion Raţiu", care, fiecare în felul său, a luptat pentru trecut şi viitor deopotrivă, pentru români şi românism, ca şi pentru o viaţă mai bună, mai frumoasă, în urbea bimilenară de la vărsarea Arieşului.
- articol preluat de pe blogul Zamfir Turdeanu'