Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
8 septembre 2012 6 08 /09 /septembre /2012 07:58

Raţiu este un nume de familie destul de răspândit prin Turda. Ion este un prenume de-a dreptul comun. Deci, sunt mai mulţi Ion Raţiu pe la noi. Vă prezint trei purtători ai acestul nume. În ordine cronologică.

 Dr. Ioan Raţiu (1828-1902)

Memorandistul Dr. Ioan Raţiu (1828-1902)

În lupta pentru emanciparea românilor din Ardeal, memorandumul de la 1892 a fost un moment de răscruce.  

Dr. Ioan Raţiu, ca preşedinte al Comitetul Adunării generale a reprezentanţilor alegătorilor români din Transilvania şi Ungaria ales pentru redactarea memorandului, a fost condamnat la închisoare, împreună cu alţi tovarăşi. Vor fi graţiaţi, în 1895, de împăratul Franz Joseph "ca urmare a presiunii imense la care era supus din partea opiniei publice, dar şi datorită intervenţiei diplomatice a regelui Carol I pe lângă Curtea de la Viena".

"Existența unui popor nu se discută, ci se afirmă" - sunt cuvintele memorandistului, gravate pe soclul statuii, dezvelită în 9 iunie 1030, la Turda.

 

Ion Raţiu (1917-2000)

Deputatul Ion Raţiu (1917-2000)

Un alt Ion Raţiu a rămas în istoria postdecembristă ca "deputatul cu papion". Revenit în ţară după revoluţie,  

Ion Raţiu a încercat să aducă elemente de viaţă democratică, în parlament şi în societatea românească.

Ion Rațiu a murit la Londra, iar conform dorinței sale, trupul neînsuflețit a fost dus la Turda, spre a fi înmormântat în orașul natal. Ion Rațiu a fost îngropat în cimitirul central din Turda.

 

Colecţionarul Ion Raţiu

În zilele noastre, un alt Ion Raţiu a fost premiat pentru contribuţia în Eu şi monumentele oraşului meu, proiectul de armonizare a protejării monumentelor istorice cu avântul dezvoltării urbane

În casa sa de pe str. Salinelor, Ion Raţiu a adunat sute de mărturii etnografice şi istorice.

 

Trei "Ion Raţiu", care, fiecare în felul său, a luptat pentru trecut şi viitor deopotrivă, pentru români şi românism, ca şi pentru o viaţă mai bună, mai frumoasă, în urbea bimilenară de la vărsarea Arieşului.

 

- articol preluat de pe blogul Zamfir Turdeanu'

Partager cet article
Repost0

commentaires