Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
5 juin 2010 6 05 /06 /juin /2010 22:22

De regulă, pe acest blog prezint file din istoria locală. De regulă. Excepţiile sunt excepţii. Cum este cea de-acum:

În decembrie 1990, după ce am deşertat la Academia de ştiinţe din Chişinău două valize cu cărţi (dicţionare, tratate, manuale, etc.) în limba română, mi-am oferit un drum prin satul în care mama mea fusese refugiată după "cedarea Ardealului", apoi, am mers la Odessa, ca să văd Marea Neagră. Aşa cum îmi povestea mama mea că a văzut-o!

Odessa redescoperită! Odessa în flăcări! Filmată în 1942, într-o coproducţie italo-română!

 

ODESSA IN FLACARI

(1942- FILM DE ARHIVA - IN LIMBA ITALIANA, SUBTITRAT IN LIMBA ROMANA)

http://telecinemateca.com/odessa-in-flacari-filme-romanesti

Cinematografia romaneasca a primit un dar nesperat.
De curand, presa italiana a scris despre un fapt cu totul inedit, anume descoperirea intamplatoare in arhivele studiourilor Cinecita din Roma a peliculei filmului
Odessa in flacari, considerat definitiv pierdut.
Odessa in flacari, realizat in anul 1942, intr-o coproductie romano-italiana este consemnat in istoria cinematografiei europene si nu numai, o capodopera a genului.
Despre el au ramas doar cronici, unele consemnari, fotografii si afise.
Avand ca subiect drama refugiatilor din Basarabia, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, ca si a ororilor comise de trupele NKVD-ului, predecesoarea KGB-ului, filmul a fost interzis dupa ocuparea tarii de catre Uniunea Sovietica, iar protagonistii acestuia aruncati in inchisori.
Depus in arhivele cinematografiei, la fondul peliculelor cenzurate, deci total oprite nu numai de a fi difuzate, dar nici vizionate intr-un cadru restrans, multi ani Odessa in flacaria figurat doar in registrul de evidenta al arhivelor, apoi a disparut din scripte.

 

Odessa in flacari”, realizat in anul 1942, intr-o coproductie romano-italiana este consemnat in istoria cinematografiei europene si nu numai, o capodopera a genului.
Despre el ramasesera doar cateva cronici, unele consemnari, fotografii si afise.
Avand ca subiect drama refugiatilor din Basarabia, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, ca si a ororilor comise de trupele NKVD filmul a fost interzis dupa ocuparea tarii de catre Uniunea Sovietica, iar protagonistii acestuia aruncati in inchisori.
Depus in arhivele cinematografiei, la fondul peliculelor cenzurate, deci total oprite nu numai de a fi difuzate, dar nici vizionate intr-un cadru restrans, multi ani
Odessa in flacari” a figurat doar in registrul de evidenta al arhivelor, apoi a disparut din scripte.
Dupa decembrie 1989, unii cercetatori in istoria filmului au cautat zadarnic sa dea de urma peliculei, investigatiile ducand la concluzia ca ea a fost confiscata de “ consilierii sovietici” din perioada ocupatiei, dupa care a fost scoasa din evidente, de catre Directia presei si tipariturilor, fosta cenzura.
S-a mai descoperit ca Securitatea a dat ordin prin care s-a dispus distrugerea unor filme de razboi din perioada 1940-1944, considerate fasciste si “imperialiste”, dusmanoase “oranduirii socialiste”.
Capodopera cineatografica apartine regizorului italian Carmine Gallone, unul dintre cei mai renumiti ai timpurilor sale.
Scenariul este semnat de dramaturgul Nicolae Kiritescu.
Odessa in flacari” urma traditia inaugurata de primul mare film romanesc din 1912, care omagia victoria trupelor romane in Razboiul de Independenta din 1877.
Odessa in flacari” este o pagina vibranta de istorie, aratand lumii, in 1942, la Festivalul de la Venetia – unde de altfel a castigat Marele Premiu – ce inseamna ocupatia bolsevica si teroarea stalinista.
Timp de mai bine de o jumatate de secol, despre acest film nu s-a pomenit nimic.
Nici nu putea fi vorba sa se dea in vileag drama Basarabiei si a Bucovinei de Nord, atata vreme cat la Bucuresti se afla la putere un regim obedient Kremlinului.

ODESSA IN FLACARI

(1942- FILM DE ARHIVA - IN LIMBA ITALIANA, SUBTITRAT IN LIMBA ROMANA)

http://telecinemateca.com/odessa-in-flacari-filme-romanesti


Să-mi spuneţi dacă v-a plăcut!?

Imagini din Odessa de astăzi: http://www.photos1001.com/Odessa.html

Partager cet article
Repost0

commentaires

G
<br /> e bine ca se mai gasesc filmele alea vechi<br /> <br /> <br />
Répondre
Z
<br /> <br /> Căutătorii de "comori" nu obosesc niciodată!<br /> <br /> <br /> <br />
R
<br /> Multumesc !<br /> <br /> <br />
Répondre
Z
<br /> <br /> Cu sinceră plăcere!<br /> <br /> <br /> <br />
E
<br /> Nu am vazut filmul dar cred ca e frumos.<br /> <br /> <br />
Répondre
Z
<br /> <br /> # Elena: Eu am avut avantajul că am văzut, în decembrie 1991, Odessa - esplanada de lângă gară, cu Marea Neagră la picioare!<br /> <br /> <br /> <br />
A
<br /> Multumesc celor care mi-au inlesnit vizionarea acestui film memorabil !<br /> <br /> <br />
Répondre
Z
<br /> <br /> # Ana Maria Catalina: Mă bucur că ţi-am făcut o bucurie. Cu acelaşi gând de recunoştinţă pentru cei care au postat filmul pe internet.<br /> <br /> <br /> <br />