Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
13 mars 2010 6 13 /03 /mars /2010 08:48
Cu această postare, iniţiez o serie de republicări a unor articole publicate deja, atât pe blogul Zamfir Turdeanu', cât şi în săptămânalul Jurnalul de Arieş, pentru că, prin închiderea serverului publicaţiei, nu se mai pot accesa imaginile incluse în articolele respectiv. Imagini care prezintă ilustrate sau fotografii cu imagini de altă-dată ale Turzii şi împrejurimilor.

Turda veche
24-Turda-centru-1907a.jpgUnul dintre cartierele Turzii se numeşte "Turda Nouă", chiar dacă acum este unul dintre cartierele vechi ale oraşului. De fapt, "vechi" este un cuvânt valabil cam peste tot în municipiul de pe malurile Arieşului. Vechi şi el. Colecţionarul Petre Suciu deţine mai multe cărţi poştale cu imagini ale unor locuri din oraş, aşa cum arătau cu mai multe decenii în urmă.
Sute de ilustrate În colecţia sa, Petre Suciu deţine sute cărţi poştale cu imagini din oraşul nostru, străzi, pieţe ori cartiere, aşa cum arătau cu decenii în urmă. Filatelist de marcă, Suciu colecţionează de peste 25 de ani şi cărţi poştale ilustrate. Este, deci, şi cartofilist. Are la activ câteva participări la expoziţii naţionale ale cartofiliştilor. Exponatul său cu imagini turdene a fost destul de bine apreciat, aducându-i chiar o "medalie în rang de argint" (un fel de Premiul II).24-Turda-centru-1925a.jpg "Pe lângă vechimea pieselor, este apreciată şi raritatea lor, precum şi dificultatea obţinerii lor în funcţie de mărimea localităţii respective. Adică, una este să expui ilustrate cu un oraş mare, Bucureşti ori Cluj, şi alta este să expui ilustrate cu un oraş mai mic, cum este cazul Turzii." - explică Suciu. Evident şi starea de conservare şi prezentare a pieselor colecţiei sunt apreciate. Pentru sporirea colecţiei, bate târgurile colecţionarilor. Merge la Bucureşti, Braşov ori Cluj Napoca, la fiecare astfel de reuniune. Uneori găseşte ce caută, alteori face pe alt colecţionar fericit cu oferta sa. Investeşte mult în colecţie. Timp, muncă şi bani. De exemplu, o ilustrată cu Turda de prin 1910 o poate cumpăra, în funcţie de ofertă, cu 5 - 20 de euro. Bucata. Îşi doreşte să facă rost de litografii vechi cu oraşul nostru. Chiar dacă acestea ar fi mult mai scumpe.
24-Turda-centru-1927a.jpgPiaţa Mihai Viteazu Ilustrate cu imagini din Turda are vreo 200 de bucăţi. Cea mai veche este o ilustrată cu Cheile Turzii, din anul 1898. Ştiaţi că actuala Piaţă a Republicii din centru oraşului se numea, la un moment dat, Piaţa "Mihai Viteazu"? Arăta cu totul altfel în acele vremuri. De fapt, viaţa era cu totul alta. Nu se înmulţiseră încă maşinile. Piaţa "Mihai Viteazu" arăta chiar ca o "piaţă"! S-a gândit şi la o carte pe care să o ilustreze cu "ilustratele" lui, dar … mai are de rezolvat problema cheltuielilor. Dacă reuşeşte să găsească un sponsor, o vom avea! Eventual, mai degrabă crede că le va prezenta pe o pagină web. Din păcate, momentul de anul 24-Turda-centru-1930a.jpgacesta, când s-au împlinit 1900 de ani de la atestarea Potaissei pe Miliariul de la Aiton a trecut nefructificat. Mai are un regret: fiul său se bucură să vadă ilustratele vechi, dar … deocamdată nu se arată interesat să devină urmaş al tatălui în materie de colecţionare. Nici şcolile nu se arată foarte interesate de valoarea documentară a imaginilor Turzii de altă-dată. "Colaborez doar cu prof. Vişinescu, oferindu-i imagini pentru cărţile pe care le scrie despre istoria municipiului" - mărturiseşte cartofilistul turdean. Prezentăm imagini ale centrului oraşului, la începutul secolului trecut. Pentru numerele viitoare, Suciu ne promite imagini cu alte zone ale oraşului.

Notă: articolul original a fost publicat la 20 iunie 2008; în orma actuală am adăugat imagini care nu au fost incluse atunci; toate imaginile din acest articol sunt scanări de cărţi poştale din colecţia Petru Suciu - Turda, căruia îi mulţumesc din nou pentru amabilitatea de a mi le pune la dispoziţie.
Partager cet article
Repost0

commentaires

B
<br /> Bravo Zamfir este o iniţiativă foarte lăudabilă.Treabă bună<br /> <br /> <br />
Répondre
Z
<br /> Aşa cum am mai precizat, este o dorinţă mai veche, dar, acum am reuşit să o pot realiza, este vorba de un teanc de ilustrate pe care le-am primit cu prietenie de la prietenul Petru Suciu,<br /> le-am scanat, le-am publicat în Jurnalul de Arieş, apoi ... au devenit inaccesibile prin închiderea ziarului (inclusiv varianta online). Abia acum, având un HDD etern cu capacitate imensă, am<br /> putut să le adun de pe unde le aveam, să le clasez şi să vi le ofer în această nouă variantă de prezentare.<br /> Mă bucur că nu am greşit în apreciere şi fac bucurie mai multora dintre cititorii blogurilor mele.<br /> <br /> <br />
I
<br /> De ce o fi atat de profund parfumul strazilor de altadata?<br /> <br /> <br />
Répondre
Z
<br /> Din acelaşi motiv pentru care acum treizeci de ani eram ... mai tânăr!<br /> <br /> <br />